Ayurveda

Ayurveda bestaat uit de woorden ‘ayus’ (leven) en ‘veda’ (kennis/wetenschap) en betekent dus letterlijk de kennis en wetenschap van het leven. Het is het oudste toegepaste systeem van gezondheidszorg in de hele wereld met aantoonbare geschiedenis tot 5000 jaar terug in India.

Het laat je van dag tot dag leven op de meest harmonieuze manier mogelijk en is heel toegankelijk op een praktische manier. Het gaat over de keuze van je voeding, de kleuren die je draagt, hoe je kortom elk onderdeel van je leven indeelt. In dat opzicht is de intentie eerder preventief dan curatief te werken.

Ayurveda draait rond het balanceren van lichaam en geest via de wetten van de natuur onder de vorm van de 5 elementen aarde, water, lucht, vuur en ether. De onderlinge interactie en verhouding van deze 5 elementen bepaalt in feite elk fragment van het universum.

Zo heb je als individu je eigen constitutie van elementen, maar ook alles wat je eet is in een bepaalde verhouding uit de elementen samengesteld. Daarnaast dient ook de vraag gesteld te worden op welk moment van de dag je dit eet, in welk seizoen en waar ter wereld dit gebeurt. Al deze informatie past in elkaar als een puzzel.

Kapha - Pitta - Vata doshaDe individualiteit van elk lichaam is gebaseerd op het principe van ‘dosha’, wat letterlijk ‘uit harmonie’ betekent. Dit gaat er vanuit dat alles in oorsprong afkomstig is van een toestand van perfecte balans en harmonie. Het bestaan van energie zorgde voor een uiteindelijke opsplitsing van deze toestand in de 5 elementen, die elk hun eigenschappen bevatten. Ayurveda gelooft dat deze opsplitsing in elementen een toestand van disharmonie van deze perfecte balans is, wat dus ‘dosha’ genoemd wordt. De constitutie van een mens is gebaseerd op de relatie van drie fundamentele levenskrachten of dosha’s:

Wanneer er een onbalans is in lichaam en geest, creëert dit een disharmonie. Ayurveda werkt preventief en bekijkt elke persoon als een uniek individu, onderhevig aan een unieke set omgevingsfactoren,  waardoor een individuele aanpak noodzakelijk is. Elk individu heeft zijn/haar eigen geboorteconstitutie en bevat de 3 dosha’s in een bepaalde verhouding. Vaak overheersen 2 dosha’s, waarvan één meer overheerst dan de ander.

Wanneer een dosha overheerst, kan je bijvoorbeeld door je voeding een bijdrage leveren aan het herstel van de balans. Je dient dan voedingsmiddelen te eten met eigenschappen die tegengesteld zijn aan de kenmerken van jouw overheersende dosha. Op die manier kan weer harmonie bekomen worden.

Bij het geven van een massage kan bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de dosha constitutie van de ontvanger door het kiezen van de best passende basisolie.
Daarnaast kan het sterrenbeeld een factor zijn voor de kracht die de therapeut dient te gebruiken tijdens de massage. Een stier die behoort tot het element aarde en bijgevolg vaak kapha is, mag best wel krachtig gemasseerd worden om zo de energie gemakkelijker te kunnen opwekken.

ElementTekens
VuurRam, Leeuw, Boogschutter
AardeStier, Maagd, Steenbok
LuchtTweelingen, Weegschaal, Waterman
WaterKreeft, Schorpioen, Vissen